10 dolog amit tarts észben, ha át akarsz menni az érettségin!

10 dolog amit tarts észben, ha át akarsz menni az érettségin!

Közzétéve a(z) Egyéb, Tippek oldalon


1. Készíts naponta listát a rád váró feladatokról!

A lista elején legyenek a legfontosabb, legsürgetőbb feladatok. Kövesd nyomon, mi az, amit már elvégeztél. Jutalmazd meg magad az elvégzett feladatokért.

2. Az üres perceket is hasznosan töltsd!

Míg a buszon utazol, addig is kézbe vehetsz egy-egy olvasmányt, s így máris két legyet ütöttél egy csapásra.

3. Mondj bátran nemet!

Ha arra kérnek, hogy a vizsgádat megelőző nap dolgoznod kell egész éjjel, ne gondolkodj sokat a nemleges válaszon. Egyébként pedig tartsd észben a rövid- és hosszú távú határidejű feladataidat.

4. Találd meg az alkalmas pillanatot!

Sokkal hatékonyabban tudsz teljesíteni, ha tudod, mikor megy legkönnyebben a munka. Ha a matekot például délutánonként fogja legjobban az agyad, ne várj estig a matekfeladatok elkészítésével.

5. Minden nap nézz bele a jegyzeteidbe!

Megerősíti a tanultakat, ha nap mint nap szánsz egy kis időt az ismétlésre, nem ér majd váratlanul egy-egy röpdolgozat, vagy felelés.

6. Aludj jól!

Az üresjáratok miatt a napok sokkal hosszabbnak, a feladatok sokkal nehezebbnek tűnnek.

7. Tudatosítsd másokban is, mikor van időd társasági életre!

Ha megzavarnak a telefonhívások, ne szégyeld azt mondani a barátaidnak, hogy este hét és nyolc között leszel számukra elérhető. Elég furcsán hangzik, de meglátod, egész jól működik nálad is.

8.Kis szundi

Ne aludj sokat napközben, csak ha feltétlenül szükséges (ahogy azt már említettük). Pihenésképp sétálhatsz, vagy pihentetheted a szemed, esetleg le is zuhanyozhatsz, ha az jólesik, 15-30 percnél többet ne aludj napközben.

9. Mielőtt hozzákezdenél, először olvasd át az egész feladatsort!

Amikor kezedbe veszed a feladatokat, tekintsd át az egészet, nézd meg a kérdések hosszát és nehézségét. Így fel tudod majd mérni mennyi időre van szükséged a megoldáshoz, illetve, ha nem egyértelmű valami, megkérdezheted a tanárt. Ha valamelyik feladat nem világos, ne ess kétségbe, inkább kérdezz!

10. Bíztasd magad!

A magabiztosság képes kordában tartani a stresszhormonokat! Végy példát a pályára vonuló focicsapatról: ők együtt énekelnek és fohászkodnak a győzelemért, így erősítik meg önbizalmukat és a csapatszellemet. Ezt te is megteheted, akár egyedül, akár csoportban léptek fel.