A földrajz érettségi vizsga szerkezete

A földrajz érettségi vizsga szerkezete

Közzétéve a(z) Földrajz oldalon


Feladatsorok és javítási-értékelési útmutatók

A földrajz érettségi tétel 3 fő részből áll. Az I. tétel Európa, a II. tétel Románia, míg a III. tétel: az Európai Unió földrajzára vonatkozik.

I.             tétel (30 pont)

Screen Shot 2013-06-05 at 3.16.52 PM

A fenti térkép az I. tétel A–D. pontjaira vonatkozik. A térképen az országok betűkkel, a fővárosok számokkal vannak jelölve.

A. Nevezzétek meg:

1. a C betűvel jelölt országot,

2. a 9 számmal jelölt fővárost.

4 pont

 

B. ĺrjátok a vizsgalapra az alábbi mondatokat kiegészítő helyes válaszokat:

1. A 15 számmal jelölt város … fővárosa.

2. A 14 számmal jelölt fővároson áthaladó folyó neve …

3. A H betűvel jelölt ország neve …

6 pont

C. ĺrjátok a vizsgalapra a helyes válaszok betűjelét:

1. Annak az országnak, amelynek a fővárosát a térképen az 5 szám jelöli, kijárata van a következő tengerre:

a. Balti-          b. Kaszpi-      c. Földközi- d. Fekete-                                                      2 pont

2. A 3 számmal jelölt főváros neve:

a. Athén         b. Podgorica             c. Skopje       d. Tirana                                                        2 pont

3. A macchia bozót jellegzetes növényzete a következő betűvel jelölt országnak:

a. C                 b. E                 c. F                 d. J                                                         2 pont

4. Jelentős szén-, kőolaj- és földgázkitermelése van a térképen a következő betűvel jelölt országnak:

a. A                 b. B                 c. G                 d. I                                                         2 pont

5. Bortermelésben világszinten első a következő betűvel jelölt ország:

a. E                 b. G                 c. I                  d. J                                                         2 pont

 

Az I. tétel A., B. és C. feladatainak megoldásához nélkülözhetetlen Európa országainak és fővárosainak ismerete. CSAK ezeknek a megtanulásával már majdnem elérhető a minimális 5-ös jegy. Konkrét gyakorlati segítséget nyújthat ehhez a Seterra oktatóprogram, mely ingyenesen letölthető magyar nyelven is http://download.chip.eu/hu/Seterra_5951865.html.

Ennek használatával játékos, szórakozató formában interaktív módon, vaktérkép segítségével gyakorolható az európai országok és fővárosok felismerése és elhelyezkedése.

 

D. Nevezzetek meg három különbséget a térképen D és G betűkkel jelölt országok éghajlata között:

1. megjegyzés: A különbségek a következő éghajlati elemek bármelyikére vonatkozhatnak: éghajlati típus, éghajlati emelet, éghajlatot befolyásoló tényezők, évi/nyári/téli középhőmérsékletek, hőmérsékleti amplitúdó, évi/nyári/téli átlagos csapadék, gyakori szelek.

2. megjegyzés: A teljes pontszám csak abban az esetben adható meg, ha a különbségek összehasonlításképpen és nem külön-külön vannak leírva.

6 pont

 

A D. pont feladata általában két ország vagy két domborzati egység (hegyek, alföldek) összehasonlítását kéri.

Az összehasonlítás vonatkozhat az országok éghajlatára vagy a hegyvonulatok/alföldek domborzatára.

Nagyon fontos elolvasni a kisméretű betűkkel jelölt megjegyzéseket is, hiszen ott konkrétan le van írva, hogy mire vonatkozhatnak a különbségek, illetve a hasonlóságok (lásd 1. megjegyzés). Leggyakrabban előforduló hiba, hogy a tanuló egészen más szempontok alapján végzi el az összehasonlítást, figyelmen kívül hagyva a konkrét utasításokat.

Például akár éghajlati, akár domborzati szempontból kell összehasonlítani az országokat, nem jár pont abban az esetben, ha az államok fekvését (pl. az egyik északon, a másik délen található), vagy azok méretét (egyik kisebb, másik nagyobb területű) viszonyítjuk egymáshoz.

Másik gyakori hiba, hogy hiába szerepel a 2. megjegyzésben, hogy az országokat egymással össze kell hasonlítani, a diák mégis külön-külön jellemzi azokat, márpedig így csak az érdemelt pontszám fele adható meg.

Így néz ki a csak félig helyes válasz:

–      A D ország éghajlata mediterrán, évi átlagos hőmérséklete 18-20 °C, nyáron a passzát, télen a nyugati szél befolyásolja az éghajlatát.

–      A G ország éghajlata mérsékelt óceáni és szárazföldi, évi átlagos hőmérséklete 5-10 °C, és területén a nyugati szél fúj.

Ugyanez helyesen megfogalmazva:

–      Ami az országok éghajlatát illeti, a D betűvel jelölt országé mediterrán, míg a G betűvel jelölt országé mérsékelt szárazföldi és óceáni.

–      Az évi átlagos hőmérsékletük is eltérő: a D betűvel jelölt országban 18-20 °C, míg a G betűvel jelölt országban csak 5-10 °C.

–      A két ország éghajlatát befolyásoló szelek is eltérőek: a D betűvel jelölt országban csak télen fúj a nyugati szél fúj (nyáron a passzát), míg a G betűvel jelölt országban egész évben a nyugati szél fúj.

Fontos megjegyezni ennél a feladattípusnál, hogy a teljes pontszám akkor is jár, ha a tanuló nem nevezi meg az adott országokat, ezt ugyanis nem kéri konkrétan a feladat. Tehát nyugodtan lehet használni az országokat jelölő betűket. Igaz viszont, hogy sokat segít, ha tudjuk, mely országokról van szó. De a feladat akkor is megoldható, ha csak az országok fekvéséből következtetünk annak pl. éghajlati adataira.

Ebben segíthet az alábbi, Európa éghajlati adatait tartalmazó, nagyon leegyszerűsített, összefoglaló táblázat:

Screen Shot 2013-06-05 at 3.39.38 PM

 

Általánosságban kijelenthetők a következők:

–      A hőmérséklet nő északról dél felé haladva (az Egyenlítőtől való távolság függvényében, ahogy csökken a napsugarak beesési szöge).

–      A csapadékmennyiség csökken nyugatról kelet felé haladva, ahogy csökken az Atlanti-óceán hatása. A nyugati szél ugyanis az Atlanti-óceán irányából szállítja a nedves légtömegeket a kontinens belseje felé, és ezek fokozatosan elveszítik a nedvességtartalmukat, ahogy távolodnak az óceántól.

–      A magasság növekedésével csökken a hőmérséklet, nő a csapadék mennyisége és erősebbek a szelek.

Ha a D pontnál nem az országok éghajlatát, hanem a tájegységek domborzatát kell összehasonlítani, akkor az alábbi táblázat segíthet a felkészülésben:

Screen Shot 2013-06-05 at 3.43.50 PMScreen Shot 2013-06-05 at 3.54.17 PM

E. Írjatok le:

1. egy okot, amiért a Skandináv-hegységben cirkuszvölgyek és glaciális tavak vannak.

2. egy okot, amiért az Appennini-félszigeten a lakosság térbeli eloszlása egyenlőtlen.

4 pont

Ha a feladat megfogalmazása a Mutassátok be, Irjátok le felszólítást tartalmazza, akkor az egy részletesebb választ igényel, pl. egy leírást vagy magyarázatot. Ezzel szemben a Nevezd meg vagy Sorold fel típusú utasításra rövidebb, precízebb, pontokba összefogott válaszokat várnak.

Itt még azt tudom tanácsolni, hogy – ha tudtok – próbáljatok meg eggyel több okot írni, mint amennyit a feladatban kérnek, mert előfordulhat, hogy az egyiket elhibázod, vagy nem jól tudod, viszont ha a másik ok helyesen van megfogalmazva, akkor mégis megkaphatod rá a maximális pontszámot.

Pl. 1. A Skandináv-hegységben azért vannak gleccserek és glaciális tavak, mert a hegyvonulat északi fekvése miatt itt hideg az éghajlat. A hóhatár általában 1000 méteren van, de a legészakibb részein akár tengerszintre is lecsökkenhet. A télen lehulló nagy mennyiségű hó, a hűvös nyarak során nem olvad el teljesen. Az így felhalmozódott hó jéggé, majd gleccserekké alakul. Ott, ahol a hó összegyűl és jéggé alakul, üst alakú bemélyedés, úgynevezett cirkuszvölgy jön létre.

A gleccserek által kivájt mélyedésekben – a jég elolvadása után – felhalmozódik az eső és a hó olvadásából keletkező víz és glaciális tavak jönnek létre.

2. Az Appennini-félszigeten a lakosság egyenlőtlen térbeli eloszlásának egyik legfontosabb oka történelmi jellegű. Észak-Itáliában a feudális rend már a XIII–XIV. században bomlásnak indult, manufaktúrák alakultak és a tengeri kereskedelemből hatalmas vagyonok halmozódtak fel a városállamokban. A gazdaság fejlődésével a polgárság gazdagodott. A fejlett északi városállamokhoz képest a déli területek sokkal elmaradottabbak, szegényebbek voltak, a feudális rendszer hosszú időre konzerválódott.

Mindezen okok miatt az Appennini-félsziget északi része ma is jóval fejlettebb iparilag és sűrűbben lakott terület, mint a főleg mezőgazdaságból élő, ritkábban lakott, déli rész.

JAVÍTÓKULCS

• Minden más, helyesen megadott választ is pontoznak.

• A javítókulcsban felsoroltakon kívül nem lehet az adott pontszámnak csak egy részét adni. Az adható pontszámok tehát nem felezhetők.

• Hivatalból jár 10 pont. A végső jegyet úgy számítják ki, hogy az összegyűjtött pontszámot elosztják 10-zel.

 

I. TÉTEL (30 pont)

 

A. Minden helyes válasz 2 pontot ér:

1. C – Németország;

2. 9 – Bruxelles / Brüsszel.

Összesen (1+2) = 4 pont

 

B. Minden helyes válasz 2 pontot ér:

 

1. Lengyelország 2. Temze 3. Bulgária.

Összesen (1+2+3) = 6 pont

 

C. Minden helyes válasz 2 pontot ér:

1. a;    2. a;   3. d;    4. a;    5. d.

Összesen (1+2+3+4+5) = 10 pont

 

D. Minden helyesen megfogalmazott különbség Olaszország és Svédország éghajlata között 2 pontot ér. Ha a válasz csak részben helyes, akkor 1 pont jár érte.

1. megjegyzés: A különbségek a következő éghajlati elemek bármelyikére vonatkozhatnak: éghajlati típus, éghajlati emelet, éghajlatot befolyásoló tényezők, évi/nyári/téli középhőmérsékletek, hőmérsékleti amplitúdó, évi/nyári/téli átlagos csapadék, gyakori szelek.

2. megjegyzés: A teljes pontszám csak abban az esetben adható meg, ha a különbségek összehasonlításképpen és nem külön-külön vannak leírva. Ha az országok külön-külön vannak jellemezve, az adható pontszámnak csak a fele jár.

3. megjegyzés: Az összehasonlítandó országokra lehet utalni a térképen feltűntetett betűjeleket használva, vagy az országok valós nevével.

Összesen 6 pont

 

E. 1. Egy helyes ok bemutatásáért 2 pont jár. Ha a válasz csak részben helyes, az adható pontszámnak csak a fele jár (1 p).

2. Egy helyes ok bemutatásáért 2 pont jár. Ha a válasz csak részben helyes, az adható pontszámnak csak a fele jár (1 p).

 Összesen 4 pont

 

Melléklet: Az alábbi térkép jól használható gyakorlásra, illetve a tudásszinted felmérésére. A térképen A-tól P-ig terjedő betűkkel vannak jelölve az országok, illetve 1-től 20-ig terjedő számokkal a fővárosok. Először keresd ki az országok és fővárosok nevét az atlasz segítségével, majd próbáld rögzíteni azokat a vaktérképet használva.

 Screen Shot 2013-06-05 at 3.56.41 PM

II.            tétel (30 pont)

Screen Shot 2013-06-05 at 3.58.23 PM

A fenti térkép a II. tétel AE. pontjaira vonatkozik. A térképen a tájegységek betűkkel, a városok 16, a folyók 712 számmal vannak jelölve.

 

A. Nevezzétek meg:

1. az 1 számmal jelölt várost;

2. a 12 számmal jelölt folyót.

4 pont

 

B. ĺrjatok a vizsgalapra az alábbi mondatokat kiegészítő helyes válaszokat:

1. A 4 számmal jelölt város neve …

2. A 11 számmal jelölt folyó neve …

3. Az A betűvel jelölt tájegység neve …

6 pont

A fenti feladatnál nem kell lemásolni a mondatokat, csak a kérdés számát, illetve választ magát kell a vizsgalapra írni.

 

C. Írjatok a vizsgalapra a helyes válaszok betűjelét:

1. A térképen 6 számmal jelölt városon áthaladó folyó neve:

a. Bistriţa (Beszterce) b. Moldova             c. Suceava    d. Tatros (Trotus)                 2 pont

2. A legtöbb vízi erőművet a következő számmal jelölt folyón építették:

a. 7                 b. 9                 c. 10               d. 12                                                               2 pont

3. A térképen 3 számmal jelölt város neve:

a. Craiova     b. Petrozsény (Petroșani) c. Râmnicu Vâlcea             d. Târgu Jiu               2 pont

4. Azt a tájegységet, amelyben metángázt termelnek ki, a térképen a következő betű jelöli:

a. B                 b. C                 c. D                 d. F                                                                 2 pont

5. A térképen a 7 számmal jelölt folyó áthalad a következő városon:

a. Arad (Arad) b. Vajdahunyad (Hunedoara)

c. Resicabánya (Resiţa) d. Temesvár (Timișoara)

2 pont

A C pontnál szintén csak a kérdés számát és a helyes válasz betűjelét kell a vizsgalapra írni. Fontos tudni, hogy ezen feladattípusnál mindenhol csak egy helyes válasz van. Tehát ha több választ is bejelölsz, azzal érvénytelenné válik a helyes felelet is.

 

Ahogy az a fenti tételsorból is kiderül, a II. tétel A., B. és C. feladatainak megoldásához elengedhetetlen Románia domborzati egységeinek/alegységeinek, folyóinak, illetve nagyobb városainak alapos ismerete. Ezek begyakorlásához segítséget nyújthat a mellékletben szereplő vaktérkép.

 

D. Nevezzetek meg három különbséget a térképen E és H betűkkel jelölt tájegységek domborzata között.

1. megjegyzés: A különbségek a domborzat következő jellemzőire vonatkozhatnak: kialakulási mód, kőzettani felépítés, magasságok, tagoltság, domborzati típusok, a hegységek iránya, a medencék elhelyezkedése, más domborzati jellemzők.

2. megjegyzés: A teljes pontszám csak abban az esetben adható meg, ha a különbségek összehasonlításképpen és nem külön-külön vannak leírva.

6 pont

Az I-es tételben említettek szerint itt is vigyázni kell, hogy valóban megvalósuljon az összehasonlítás:

Pl. – Ami a magasságukat illeti, az E tájegység magasabb (legmagasabb pontja 2303 m a Radnai-havasokban levő Nagy-Pietrosz csúcs), míg a H tájegység alacsonyabb (maximum 1447 m a Szörényi-havasokban).

– Eltérő domborzati típusok is jellemzik: az E tájegységben van glaciális domborzat (pl. a Radnai-havasokban), míg a H tájegységben nincs.

– Más a kőzettani felépítésük is: az E tájegységben jó elkülöníthetőek az egymással párhuzamosan elhelyezkedő vulkanikus, kristályos, illetve üledékes hegyvonulatok, ezzel szemben a H tájegységben ezek elkeverednek, úgynevezett „kőzetmozaikot” alkotva.

 

 

E. Írjatok le:

1. egy okot, amiért a D betűvel jelölt tájegység területén gyakoribbak az aszályok.

2. egy természeti tényezőt, amely elősegítette a gabonatermelés fejődését a G betűvel jelölt tájegység nagy területein.

4 pont

Az E. pontnál megjelenő feladatok mindig a logikus gondolkodást, a földrajzi ismeretekre való rálátást ellenőrzik:

Pl. 1. A D. betűvel jelölt tájegység területén gyakoribbak az aszályok, mert ez a tájegység az ország keleti részén terül el, ahol már szélsőséges szárazföldi az éghajlat, vagyis a kontinentális hatás miatt az évi átlagos csapadékmennyiség kevesebb, mint 400-500 mm.

2. A gabonatermelés fejődését a G betűvel jelölt tájegység területein az alábbi tényezők tették lehetővé:

– megfelelő domborzat: alföld, azaz lapos, sík terület, mely könnyen megművelhető akár gépek segítségével is,

termékeny talaj: feketeföld (csernozjom),

kedvező éghajlat: a hosszú, meleg nyár, melynek lehetővé teszi a gabona beérését.

 

JAVÍTÓKULCS

 

II. tétel (30 pont)

 

A. Minden helyes válasz 2 pontot ér:

1. 1 – Brassó;

2. 12 – Szamos.

Összesen (1+2) = 4 pont

 

B. Minden helyes válasz 2 pontot ér:

1. Déva; 2. Prut; 3. Duna Delta.

Összesen (1+2+3) = 6 pont

 

C. Minden helyes válasz 2 pontot ér:

1. a; 2. b; 3. d; 4. b; 5. d.

Összesen (1+2+3+4+5) = 10 pont

 

D. Minden helyesen megfogalmazott különbség a Keleti-Kárpátok északi csoportja (Máramarosi és Bukovinai Kárpátok) és a Bánsági hegyek domborzata között 2 pontot ér. Ha a válasz csak részben helyes, akkor 1 pont jár érte.

 

1. megjegyzés: A különbségek a domborzat következő jellemzőire vonatkozhatnak: kialakulási mód, kőzettani felépítés, magasságok, tagoltság, domborzati típusok, a hegységek iránya, a medencék elhelyezkedése, más domborzati jellemzők.

2. megjegyzés: A teljes pontszám csak abban az esetben adható meg, ha a különbségek összehasonlításképpen és nem külön-külön vannak leírva. Ha a domborzati egységek külön-külön vannak jellemezve, az adható pontszámnak csak a fele jár.

3. megjegyzés: Az összehasonlítandó domborzati egységekre lehet utalni a térképen feltűntetett betűjeleket használva, vagy pedig azok valós nevével.

Összesen 6 pont

 E. 1. Egy helyes ok bemutatásáért 2 pont jár. Ha a válasz csak részben helyes, az adható pontszámnak csak a fele jár (1 p).

 2. Egy helyes ok bemutatásáért 2 pont jár. Ha a válasz csak részben helyes, az adható pontszámnak csak a fele jár (1 p).

Összesen 4 pont

 

Melléklet: Az alábbi térkép jól használható gyakorlásra, illetve a tudásszinted felmérésére. A térképen A-tól N-ig terjedő betűkkel vannak jelölve a domborzati egységek és alegységek, 1-től 15-ig terjedő számokkal vannak jelölve a folyók, illetve 16-tól 35-ig terjedő számokkal a városok. Először keresd ki a domborzati egységek/alegységek, folyók, valamint városok nevét az atlaszból, majd próbáld rögzíteni azokat a vaktérképet használva.

Screen Shot 2013-06-05 at 3.59.46 PM

 

III. tétel (30 pont)

A mellékelt grafikon a III. tétel AB. pontjaira vonatkozik, és Agrigento (Szicília, Olaszország) havi átlagos csapadékmennyiségének a változását mutatja 19952005 között.

Screen Shot 2013-06-05 at 4.01.03 PM

az év hónapjai

A. Határozzátok meg:

1. azokat a hónapokat, amikor a csapadéknak szélsőséges értékeit mérték,

2. azt a két hónapot, amikor a havi átlagos csapadékmennyiség 150 mm volt.

4 pont

Az A. pont feladatai egyszerűen csak a grafikon pontos leolvasását igénylik.

 

A kérdés egy adott hónap átlagos csapadékmennyiségére (vagy hőmérsékletére, esetleg vízhozamára) vonatkozik. Ebben az esetben lényeges, hogy nem elég egy intervallumot megnevezni, pl. 50-100 mm között, hanem pontosan meg kell adni az értéket, pl. márciusban 120 mm.

 

B. Elemezzétek a fenti diagramot, és írjátok a vizsgalapra a helyes válaszok betűjelét:

 

1. A havi átlagos csapadékmennyiség maximum és minimum értékei közötti különbség:

a. 110 mm                b. 170 mm                c. 250 mm                d. 310 mm

2. A novemberfebruár hónapok között mért átlagos csapadékmennyiség megközelítőleg:

a. 480 mm                b. 610 mm                c. 760 mm                d. 1000 mm

3. A nyári évszak kevés csapadékának az oka:

a. a crivăț       b. a trópusi levegő betörése        c. a domborzat        d. a nyugati szelek

6 pont

A B. pont feladatainak nagy része egyszerű számítási feladatokra épül:

különbséget számítunk (a legnagyobb értékből kivonjuk a legkisebbet),

átlagot számítunk ( a kért hónapok átlagértékeit összeadjuk, és elosztjuk a hónapok számával),

hőmérsékleti amplitúdót (a legmelegebb hónap átlaghőmérsékletéből kivonjuk a leghidegebb hónap átlagát).

 

C. Jellemezzétek Moldova Köztársaságot, és írjátok le:

1. egy természeti erőforrását;

2. egy éghajlati típusát;

3. két folyójának a nevét;

4. egy növényzeti övezetét;

5. három városának a nevét;

6. két termesztett növényét.

10 pont

A fenti feladat megoldásához az Európai Unió országainak jellemzését kell megtanulni a feladatban felsorolt szempontok alapján.

Itt is biztonságosabb, ha esetleg a kértnél több elemet is meg tudunk nevezni, pl. éghajlattípusokat, városokat, folyókat, termesztett növényeket. Ha ugyanis az egyik hibás, de ott van mellette a kért számú helyes elem, nem vonnak le a jegyből.

Egy ország jellemzésénél kérhetik még a következőket is: altalajkincsek, fontosabb turisztikai régiók, ipari övezetek, domborzati egységek, szomszédos államokat.

 

D. Adott az alábbi táblázat:

Screen Shot 2013-06-05 at 4.03.02 PM

Számítsátok ki:

1. Európa és Csehország népsűrűségét;

2. Románia lakosságának részarányát Európa összlakosságához viszonyítva.

6 pont

A népsűrűség kiszámítása nagyon gyakran előforduló feladat, és az alábbi képlet szerint történik:

Népsűrűség = lakosság száma / terület nagysága

Mértékegysége: fő/km².

 

Ha valaminek a részarányát kell kiszámítani, akkor legegyszerűbb a hármas szabályt használni:

Ha Európa lakossága 706 000 000 fő……………ez 100%

Románia lakossága 21 000 000 fő………….. ez X%.

 

 X = 21 000 000 x 100 / 706 000 000 = 2,97%

 

A számításokat mindig két tizedes pontosságig kell elvégezni.

Az érettségin értelemszerűen nem használható semmilyen segédeszköz (számológép, telefon stb.), így ezeket a műveleteket a papíron kell elvégezni.

 

E. 1. Írjatok egy okot, amiért Kelet-Európa országainak a migrációs mérlege negatív.

 2. Írjátok le az alternatív energiaforrásokból termelt villamos energiának egy előnyét a klasszikus energiaforrásokból nyert energiához viszonyítva.

4 pont

Ez tehát ismét egy logikus választ igénylő feladat.

Pl. 1. Kelet-Európa országainak a migrációs mérlege negatív, mert innen többen elvándorolnak, mint ahányan bevándorolnak.

2. Az alternatív energiaforrásokból termelt villamos energiának előnye a klasszikus energiaforrásokból nyert energiához viszonyítva, hogy:

– gyakorlatilag kifogyhatatlan

– nem szennyezi a környezetet.

 

JAVÍTÓKULCS

III. tétel (30 pont)

A. 4 pont jár, az alábbiak szerint lebontva:

1. június – 1 p; október – 1 p;

2. február – 1 p; szeptember – 1 p.

Összesen (1+2) = 4 pont

 

B. Minden helyes válasz 2 pontot ér:

1. b; 2. c; 3. b.

Összesen (1+2+3) = 6 pont

 

C. Minden helyes összetevő megnevezése 1 pontot ér:

1. egy természeti erőforrás 1 p;

2. egy éghajlati típus 1 p;

3. két folyója 2 p (1 p mindegyikért);

4. egy növényzeti övezete 1 p;

5. három városa 3 p;

6. két termesztett növénye 1 p.

 

Összesen (1+2+3+4+5+6) = 10 pont

 

D. 6 pont jár, az alábbiak szerint lebontva:

1. Európa 69,4 fő/km² (elfogadható minden olyan érték, amely 69 és 70 fő/km² között van) – 2 p;

Csehország 129,7 fő/km² (elfogadható minden olyan érték, amely 129 és 130 fő/km² között van) – 2 p;

2. 2,9% (elfogadható minden olyan érték, amely 2% és 3% között van) – 2 p.

Összesen 6 pont


E. 1. Egy helyes ok bemutatásáért 2 pont jár. Ha a válasz csak részben helyes, az adható pontszámnak csak a fele jár (1 p).

 2. Egy helyes ok bemutatásáért 2 pont jár. Ha a válasz csak részben helyes, az adható pontszámnak csak a fele jár (1 p).

Összesen 4 pont

 

A dokumentum ITT tölthető le.


szekernyes  

Szekernyés Réka,

a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium földrajztanára