Történelem érettségi vizsgaprogram

Történelem érettségi vizsgaprogram

Közzétéve a(z) Történelem oldalon


Mi a történelem? A múlt visszhangja a jövőben. A jövő tükröződése a múlton.

Victor Hugo

Kedves érettségizők!

Szeretettel üdvözlünk honlapunkon minden történelemből érettségiző diákot. Mint bizonyára tudjátok, a történelem kötelező szaktantárgy a humán és az elhivatottságot igénylő szakoktatás (úgynevezett vocaţional), például a felekezeti osztályok számára. A vizsga időpontja július 3., és a feladatok megoldására 3 óra áll a rendelkezésetekre.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tantárgy nehézségi szintje közepesnek mondható, a sikeresen vizsgázók aránya tavaly elég magas volt, csaknem 95,5%-os, mint ahogy az alábbi két kimutatásból is látszik. Az elért jegyek esetében a helyzet már kiegyenlített. Körülbelül annyi az 5–5,99 közötti jegy, mint a 9-en felüli. Ne felejtsük el, hogy humánosként valamelyest kiváltságos helyzetben vagytok. Reálos kollegáitok szaktantárgya, a matematika sokkal nehezebb, és ez a jegyekben is megmutatkozik. Emellett tavaly óta újra anyanyelven lehet vizsgázni, ami hatalmas előny.

 A vizsgázók eredményei:

Screen Shot 2013-05-29 at 3.44.04 PM

Screen Shot 2013-05-29 at 3.44.37 PM

Mivel magyarul nem jelent meg az érettségi program, ezért megismertetnénk benneteket fejezetekre lebontva azzal a követelményrendszerrel, amely alapján a javítókulcsot is összeállítják.

Kompetenciák

  • A szaknyelv hatékony használata és a hatékony szakkommunikáció
  • Helyes érvelés egy történelmi témával kapcsolatban
  • Megfelelő történelmi nyelvezet használata a feladatok megoldásánál
  • Az ok-okozati összefüggések felismerése a történelmi események és folyamatok értelmezésekor
  • Véleményformálás a különböző történelmi témákkal kapcsolatban. A demokratikus állampolgári hozzáállás és cselekvés gyakorlása
  • A lényeges információ kiemelése egy szövegrészletből
  • A történelmi folyamatok jellegzetes vonásainak felfedezése. A történelmi források tanulmányozásához szükséges elvi ismeretek és módszerek alkalmazása
  • A történelmi források kiválasztása a különböző nézőpontok elemzésekor
  • A történelemre jellemző társadalmi, kulturális sokszínűség elemzése a források tükrében
  • A forráselemzéshez szükséges eljárások helyes alkalmazása
  • A történelmi események időrendi és logikai sorrendjének betartása
  • Szintézistétel elkészítése

 

Témák

A. Népek és történelmi térségek

1. A románok rómaisága a történészek szerint

B. Emberek. A társadalom és eszmék világa

A XX. század a demokrácia és totalitarizmus között. Ideológiák és politikai megoldások Romániában és Európában.

Románia alkotmányai

C. Állam és politika

Központi állami intézmények és helyi autonómiák a románok lakta térségben (IX–XVIII. század között)

A román állam keletkezése – a politikai tervezetektől Nagy-Románia létrehozásáig (XVIII–XX. század között)

Románia a második világháború után. Sztálinizmus, nemzeti kommunizmus és antikommunista ellenállás. A rendszerváltozás utáni demokrácia.

D. Nemzetközi kapcsolatok

A román térség az újkor kezdetéig: diplomácia és konfliktus között.

Románia és Európa a keleti kérdéstől a XX. századi nagy szövetségekig. Románia a hidegháború korában.

Amint látható, ezekkel a fejezetekkel, leckékkel, követelményrendszerrel kell megbirkóznotok. Az anyag átfogja a románok történelmét, de betekintést nyújt a XX. századi egyetemes történelembe is.

A fejezetek és leckék bizonyára többé-kevésbé ismertek. Azért összegeztük, hogy figyeljetek a számotokra nem teljesen világos anyagrészekre is. Még van lehetőségetek feltenni kérdéseket a felkészítő órákon. Még van egy hónapnyi idő, és senki nem dőlhet hátra. Kellő időt és fontosságot kell szentelnünk a történelem tanulmányozására. Vannak, akik könnyelmű módon félvállról veszik ezt a vizsgát, mondván, hogy nem a legnehezebb a tantárgyak között, de ezzel nagy hibát követnek el. Michael David Evans neves újságíró szavaival élve:

Azok, akik hátat fordítanak a történelemnek, előbb-utóbb ismét szembekerülnek vele.

Ezt nem kívánjuk senkinek. Ne felejtsétek el, hogy ezen a próbán át kell menni, mert a múlt kötelez (tavalyi eredmények). A kérdés csak az, hogy milyen jeggyel? A történelem átlaga ugyanis emelheti az összmédiádat! Az egész érettségid kulcsa lehet. Megsúgjuk: ha eddig nem sikerült elmélyülnöd benne, bár az idő sürget, még mindig nem késő fellapozni a tankönyvet vagy a füzetet! A vizsgáig próbálj készíteni egy tervbeosztást minden napra, ami átöleli az egész anyagot. Ha lehetséges, ezt függeszd ki egy jól látható helyre. Ha egy nap netalán elmulasztanád átvenni a kitűzött anyagrészt, akkor másnap majd tudod, hogy mit kell még bepótolnod. A következő hetekben tanácsokat, tippeket próbálunk nyújtani a sikeres vizsga érdekében. Sok sikert és kitartást!

P.S. Ugye már előtted a tankönyv?

 

 pocsai  

Pócsai Sándor,

a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum történelemtanára