Hasznos tanácsok vizsga előtt!

Hasznos tanácsok vizsga előtt!

Közzétéve a(z) Tippek oldalon


Túl a ballagás ünnepélyes hangulatán, túl a fergeteges banketti bulin… A nyakunkon vannak a vizsgák.

Most jött el a tananyag áttekintésének, átismétlésének időszaka!

A következőkben néhány ötletet olvashatsz arra vonatkozóan, miként készülj fel közvetlenül a vizsgák előtt:

•    Nagyon könnyű lebeszélni magunkat a tanulásról! Tudatosítsd magadban, melyek a TE stratégiáid! Ilyenkor fog el a takarítási vágy? Vagy kedvenc sorozatod szeretnéd újra megnézni? Avagy azonnal éhes/szomjas leszel, amint leülsz tanulni? Vagy épp a nyári tervek, bulik megbeszélése vált halaszthatatlanná? Tudatosítva magadban mindezeket, könnyebben elkerülheted a csapdákat. Próbáld elhalasztani őket, tűzd ki magadnak jutalomként e tevékenységeket, a tanulás során beiktatott szünetekre!
•    Űzd el a negatív gondolatokat! Az úgysem fog sikerülni… Már nem érdemes ezzel foglalkozni… Teljesen felesleges… Ma nem, majd holnap… Az ilyen jellegű gondolatok mindannyiunk számára ismerősek, azonban ezek csupán ügyes kifogások, melyek hamar eluralkodhatnak rajtunk, amennyiben hagyjuk őket! Ehelyett láss hozzá, keresd meg, melyek azok a dolgok, melyeket MOST is megtehetsz.
•    Kezdd a tanulást pozitív ráhangolódással! Tudatosítsd magadban, hogy az elkövetkezendő rövid időszakban NAGYFOKÚ erőfeszítésre van szükség, de azt követően vár rád a nyár, a nyaralás, a fesztiválok időszaka. ADDIG azonban mindent bele!
•    Teremts kellemes környezetet! A körülötted levő rendetlenség csak fokozza a felső feszültséget, elégedetlenséget, nyomasztó érzést kelt, folyamatosan figyelmeztetve a hátralevő teendőkre.
•     Oszd be a hátralevő időt, és szervezd meg a tanulást! Rendszerezd a hátralevő anyagot, ezáltal jobban átláthatod, mi is vár még rád. Válogasd szét a tananyagot, gyújtsd össze témakörönként, hogy ne kelljen értékes időt elvesztegetned az jegyzeteid keresgélésével.
•    Készíts napi tervet, melyben megszabod, mennyi időt töltesz tanulással, mennyit pihenéssel! Állíts fel egy stratégiai sorrendet, annak függvényében, hogy melyek azok a témakörök, amelyek fontosabbak vagy nehezebben mennek!
•    Mérd fel reálisan a rendelkezésedre álló időt, valamint azt az időt, mely az ismétléshez szükséges. Az ismétlés során fejezetenként foglald össze magadnak a kulcsfogalmakat, a lényeges elemeket. Írj rövid összefoglalót, foglald össze hangosan a tanultakat! Ilyenkor fény derülhet a „fehér foltokra”, és még pótolhatod őket!
•    Tűzz ki magadnak elérhető célokat! Mindannyian megfogadtuk már, hogy 24-ből 48 órát fogunk tanulni, azonban az elérhetetlen célok csak fokozzák a szorongást!
•    Ne tanulj éjszaka! Következő nap fáradt leszel, nehezebben tudsz majd koncentrálni, így értékes időt veszthetsz!
•    Keress egy csendes helyet, ahol nem zavar senki! Zárj ki minden zavaró tényezőt, míg tanulsz, kapcsold ki számítógéped, tedd félre telefonod! Kutatások bizonyítják, hogy amennyiben egyszerre több dologgal foglakozunk, jelentősen visszaesik hatékonyságunk. Gondold csak el, milyen az, mikor autóvezetés során folyamatosan meg kell állni, vagy a jelzőlámpa, vagy a figyelmetlen autósok, gyalogosok miatt. Jelentősen kopik az autó, fogy a benzin, miközben alig lehet haladni valamit… Ellenben ha nincsenek elterelő, megállító tényezők, vígan haladhatsz előre… Hasonlóképp működik a figyelmed is tanulás során! Amennyiben elterelő tényezővel találkozik, visszavált, időt, energiát fogyaszt, miközben nem haladsz előre a megtanulandó anyaggal.
•    Iktass be szüneteket, melyek során megjutalmazhatod magad az befektetett erőfeszítésért! Ilyenkor csetelhetsz, megoszthatod tapasztalataid a közösségi oldalakon, vagy fagyizhatsz, relaxálhatsz. Lazításként mozogj, menj friss levegőre, töltődj fel!
•    Vizsga előtt idézz fel hasonló helyzeteket, mikor sikerrel teljesítettél. Zárd ki a negatív gondolatokat, fogalmazz meg pozitív célokat!

 Dáné Gabriella  

 Dáné Gabriella, iskolapszichológus

 Kolozs Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó  Központ