Közeledik az egyetemi felvételik ideje

Közeledik az egyetemi felvételik ideje

Közzétéve a(z) Hírek oldalon


Ha már az érettségi vizsga fáradalmait kipihentétek (vagy kibuliztátok :) ) és az egyetemi felvételin gondolkodtok, itt a Babeș-Bolyai Tudományegyetem ajánlata:

Idén 17 karon hirdet felvételit 2013. július 15-31. között a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Tagozata, magyar tannyelvű oktatásra.

A 2013–2014-es tanévtől a szakok száma bővült, alap- és magiszteri képzésen is. Az egyetemen most 79 alapszakon és 40 magiszteri szakon folyik oktatás. A Magyar Tagozaton alapképzésen három új szak indul: a geológia szak (a Biológia és Geológia Karon), valamint világ- és összehasonlító irodalom, illetve kultúratudomány szak (a Bölcsészettudományi Karon).

A BBTE nem módosítja a 2013–2014-es egyetemi évre meghirdetett felvételi követelményeket: a korábban kritériumként leszögezett felvételi vizsgát, az érettségin megszerzett jegyek átlagát. Az egyetemre történő felvételit az egyetem honlapján (a Felvételi menüpont Szabályzatok alpontjában) található szabályzat alapján szervezzük meg.

A BBTE-n működő 21 kar tavaly novemberben kidolgozta a jelentkezők szakismereteit és kognitív képességeit felmérő vizsgarendszert (írásbeli vizsga/vizsgák, szóbeli vizsga/vizsgák). Ennek értelmében, a 2013-as felvételi két szakaszban történik: az első egy írásbeli vizsga, feleletválasztós teszt, motivációs esszé, motivációs levél vagy interjú, míg a második szakasz az érettségin megszerzett jegyek átlaga szerinti rangsorolás. Az egyes karokon meghirdetett szakokra más-más bejutási feltételek érvényesek. A karonkénti pontos felvételi időpontok és a felvételivel kapcsolatos részletes információk (az írásbeli vizsga tematikája, a bibliográfia, a felvételi szabályzat és a felvételi díjak) megtalálhatók a BBTE hivatalos felvételi honlapján: http://admitere.ubbcluj.ro/hu/. Ugyanott lehetőség van előiratkozni a felvételi vizsgára, ezáltal hatékonyabbá téve a beiratkozást.

A BBTE szakjaira, Kolozsvár mellett, öt erdélyi városban működő regionális központban is be lehet iratkozni: Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Máramarosszigeten, Zilahon és Besztercén. Ezekben a központokban a helyben meghirdetett képzésre és a Kolozsváron működő szakokra egyaránt lehet jelentkezni.

A BBTE három képzési formát nyújt a diákoknak: nappali képzést, csökkentett óralátogatást és távoktatást.
A következő karokon hirdetnek felvételit:

Matematika és Informatika Kar
Fizika Kar
Kémia és Vegyészmérnöki Kar
Biológia és Geológia Kar
Földrajz Kar
Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar
Jogtudományi Kar
Bölcsészettudományi Kar
Történelem és Filozófia Kar
Szociológia és Szociálismunkás-képző Kar
Pszichológia és Neveléstudományok Kar
Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar
Európai Tanulmányok Kar
Üzletkötő Kar
Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar
Testnevelés és Sport Kar
Ortodox Teológia és Tanárképző Kar
Görög-Katolikus Teológia és Tanárképző Kar
Református Tanárképző Kar
Római Katolikus Teológia Kar
Színház és Televízió Kar

felveteli_imázs_plakát