Legyél a szóbelik mestere!

Legyél a szóbelik mestere!

Közzétéve a(z) Egyéb oldalon


Néhány kulcsfontosságú tipp arról, hogyan nyűgözd le a szóbeliztető tanárt:

- A helyiségbe mindig mosolyogva, önbizalmat tükrözve lépj be. A mosolygás nemcsak a bizottság tagjaira gyakorol jó hatást, hanem a saját hangulatodra is visszahat, jókedvűvé válsz tőle, és segít leküzdeni a stresszt.
- Mihelyt belépsz a vizsgaterembe keresd a bent ülők tekintetét!
- Köszönés után határozottan, hangosan, érthetően mondd ki a saját neved, és válaszolj érthető, határozott módon a kérdésekre, közben tartsd meg a nagyon fontos szemkontaktust.
- Csak akkor foglalj helyet, ha hellyel kínáltak, és egyértelmű, hogy hová kell ülnöd.
- Helyezkedj el kényelmesen a széken, ne ülj mereven, de ügyelj a helyes testtartásra. (Ne csússz le, ne nyújtsd ki a lábad!)
- Lábaidat keresztbe teheted, vagy legyenek párhuzamosan, lazán összezárva, talppal a földön. A lányok összezárt lábaikat enyhén oldalra fordíthatják, de törzsük maradjon a beszélgetőtárs irányában.
- Vizsgázás közben természet, haa a tekinteted elkalandozik, nem állandóan, mereven nézel a beszélgetőtárs szemébe. Ám ha fontos dolgokat akar kimondani, mindig keresd a tekintetét annak, akivel beszélsz.
- Beszéd közben ne gesztikulálj túlságosan, és ügyelj rá, hogy ne grimaszolj, ha hajlamos vagy rá. (Kérdezd meg közeli ismerőseidet, hogy vannak-e ilyen szokásaid, mert ezeket a rossz tulajdonságokat általában nem vesszük észre magunkon).
- A vizsga akkor fog jól sikerülni, ha mi is jól érezzük magunkat beszélgetés közben, ezért tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a beszélgetés jól sikerüljön.
- Érezz szimpátiát a vizsgáztatóval szemben! A kölcsönös szimpátiával jó irányba sodorhatod a vizsgáztatóval való kapcsolatodat. Ez még persze nem azt jelenti, hogy a vizsga sikeres lesz, de ami a személyes szempontokat illeti, nyert ügyed van a vizsgabiztosnál.
- Ne viselkedj kihívóan! A kihívó viselkedés sok veszélyt hordoz magában, és ilyenkor nem várt, kellemetlen kérdésekbe is beleszaladhatunk..
- Ne próbáld meg más szerepét eljátszani. Minden szerepjátszás hamis, és azt a benyomást kelti, hogy nem vagy őszinte. Legyél természetes, add önmagad!
- A feltett kérdésekre válaszolj nyíltan, őszintén! Fogalmazz egyszerűen! Ne beszélj sokat, ne rizsázz! beszélj folyamatosan, de ne szakítsd félbe a beszélő személy mondandóját.
- Ne okoskodj, ne próbálj meg egy szócsatából mindenáron győztesen kikerülni, mert az visszaüt.
- Tudj aktívan hallgatni! Figyelj arra, amit közölni szeretnének veled. (Figyelem! Ne csak a szavak jelentéstartalmára figyelj oda, hanem a hangsúlyokra, hanghordozásra, testbeszédre is.) Hagyd, hogy lássák, figyelsz rájuk.
- Fejezd ki érdeklődésed, lelkesedésed a másik fél, a vizsga, az intézmény iránt, ne csak szóban, de mozdulataiddal, mimikáiddal is. Örömed, érdeklődésed hagyd szabadon megnyilvánulni.
- Várd meg, hogy a vizsgaeredményt (ha ott helyben kihirdetik) az arra illetékes személy hozza szóba.
- Legyél aktív a beszélgetés alatt. Ne csak passzívan várd a kérdéseket, hanem te is kérdezz. Igyekezz a kérdezz-felelek játékot beszélgetéssé alakítani!
- Ne mechanikusan tedd fel az előre megtervezett kérdéseid, hanem a beszélgetés alakulásához igazodva, a témához spontánul kapcsolódva kérdezz!
- Ne akard te irányítani a beszélgetést, és ne próbáld meg te befejezni azt, ha úgy érzed, hogy már eleget beszéltél.
- A beszélgetés végén ügyelj újra az értelmes elköszönésre és szemkontaktusra.
Remélem, ezek a tippek segítenek a sikeres vizsgázásban. Sok szerencsét!